5 tips om om te gaan met lichamelijke grenzen

“Yallah, geef een kusje aan…” is dit iets wat je vaak zegt tegen je kind bij familie bijeenkomsten? Binnen sommige culturen is het geven van kusjes en knuffels een teken van respect en liefde. Maar niet elk kind voelt zich hier comfortabel bij. Wat leren we onze kinderen als er dwang is in het uitdrukken van liefde? We zeggen hiermee eigenlijk dat het oke is om over je grenzen heen te laten gaan, terwijl we hen later juist weer proberen te leren dat “nee” ook echt nee is als het gaat om fysieke aanraking. In de basis leer je je kind om zijn eigen lichaamssignalen te negeren, want het “is nou eenmaal netjes om een knuffel of kus te geven”. Als een kind niet wil, wie zijn wij dan om het kind te dwingen hierin? Hiermee leren we ze dat ze over hun eigen grenzen heen moeten laten gaan om een ander een goed gevoel te geven. Toen ik me dit realiseerde, merkte ik dat die gedwongen kusjes en knuffels bij familie en vrienden best tegenstrijdig was.
Vanuit een Islamitisch perspectief is het geven van de salaam de aanbevolen manier van begroeting. Er hoeft niet persee een fysieke handeling bij verricht te worden.

Het is van cruciaal belang dat kinderen leren hoe ze hun grenzen kunnen aangeven als het gaat om fysieke aanrakingen. Het leren van deze vaardigheid stelt kinderen in staat om hun lichaamsintegriteit te beschermen en hun comfort en veiligheid te waarborgen. Hier zijn enkele tips om kinderen te helpen bij het aangeven van hun fysieke grenzen.

1. Start vroeg: Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren dat ze zeggenschap hebben over hun lichaam en dat ze het recht hebben om zich prettig en veilig te voelen.

2. Communiceer duidelijk: Moedig kinderen aan om duidelijk te zijn over wat wel en niet prettig voelt als het gaat om fysieke aanrakingen. Leer hen woorden en zinnen die ze kunnen gebruiken om hun grenzen aan te geven. “Ik wil liever geen knuffel/kusje, een high five/zwaaien vind ik wel fijn”.

3. Respecteer hun keuzes: Het is belangrijk om de keuzes van kinderen te respecteren als het gaat om fysieke aanrakingen, ook als het om familieleden of vrienden gaat. Sta achter de keuze van jouw kind en bespreek eventueel vooraf met familie of vrienden dat hij/zij liever geen knuffels/kusjes wilt geven.

4. Maak fysieke aanrakingen bespreekbaar: Praat openlijk met kinderen over fysieke aanrakingen en wat wel en niet gepast is. Geef voorbeelden van situaties waarin ze zichzelf mogen verdedigen.

5. Rol modelleren: Als ouder of verzorger moet je het goede voorbeeld geven. Vraag om toestemming voordat je een kind vastpakt of knuffelt, en laat hen zien dat hun grenzen altijd gerespecteerd zullen worden. Ook tijdens het spelen en kietelen dien je te luisteren naar je kind. Stop! Houd op! Betekend ook echt dat je stopt. Geef dan aan: “Ik hoor dat je stop zegt, zodra jij stop zegt houd ik op met kietelen”. Zo groeit het vertrouwen van je kind, en laat je zien dat nee ook echt nee betekend. Ook als je kind te wild met jou speelt, leer je dat grenzen gerespecteerd moeten worden. “Stop, dat vind ik te wild. Als iemand stop zegt, stoppen we direct”.

Het aangeven van grenzen omtrent fysieke aanrakingen is een vaardigheid die kinderen voor de rest van hun leven voordeel zal brengen. Als ouders kunnen we helpen door onze kinderen vroeg te leren hoe ze hun grenzen aan kunnen geven en te zorgen dat hun keuzes altijd worden gerespecteerd. Door open te blijven communiceren, kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen zich comfortabel en veilig voelen tijdens lichamelijke interacties en hun lichaamsintegriteit beschermen.