Thuisonderwijs

Als ik mensen vertel dat ik thuisonderwijs geef kan ik meestal de verontwaardiging van het gezicht aflezen. Ook via mijn social media kanalen krijg ik nog elke dag veel vragen over het geven van thuisonderwijs. Ik merk dat er nog veel mysterie hangt rondom het onderwerp en dit zou ik graag de wereld uit helpen.
Dus, wat houdt thuisonderwijs nou eigenlijk in?

Momenteel geven er ruim 800 gezinnen in Nederland thuisonderwijs aan hun kinderen. Dit houdt in dat de gezinnen het onderwijs van hun kinderen voor 100% op zich nemen. Dit ziet er voor elk gezin anders uit. Zo zijn er gezinnen die dezelfde materialen als op school gebruiken. Andere ouders kiezen voor projectmatig leren, meer ervaringsgericht werken of natuurlijk leren. Sommige ouders maken ook nog weleens gebruik van thuisonderwijzers. Dit werkt heel goed, omdat je als ouders kan kiezen voor een leerstijl die het best bij je kind past.

Het geven van thuisonderwijs is bewezen effectief gebleken uit verschillende onderzoeken in het binnen -en buitenland en kent enorm veel voordelen. De kinderen die thuisonderwijs genieten lopen in hun schoolvaardigheden en sociaal emotionele ontwikkeling gelijk op of zelfs voor op kinderen in het regulier onderwijs. Ook zijn ze vaak sociaal vaardiger en weten ze zich makkelijk aan te passen bij de overgang naar studeren.

Het internet staat vol met voordelen van het geven van thuisonderwijs. Wat ik zelf erg belangrijk vind is dat er 1 op 1 aandacht is voor de kinderen. Dit is iets wat een juf in het regulier onderwijs door gebrek aan tijd en middelen onmogelijk kan waarmaken. Dit betekend dat maatwerk vaak niet mogelijk is, wat een erg frustrerende werking kan hebben op de kinderen.

Bij het geven van thuisonderwijs leren we spelenderwijs op het tempo van onze kinderen en kunnen we bij het loskomen van emoties meteen begeleiding bieden om deze emoties te verwerken. De kinderen leren zichzelf veel beter kennen en krijgen de kans om te ontdekken wat ze leuk en interessant vinden, waar het lesmateriaal vervolgens op kan worden afgestemd. En als laatst vind ik het ook erg belangrijk dat mijn kinderen niet leren onder de prestatiedruk waar het reguliere onderwijs op draait. Doordat de prestatiedruk wegvalt wordt leren leuk, wat vervolgens weer een positief effect heeft op de (sociaal emotionele) ontwikkeling van de kinderen.

Meer informatie over thuisonderwijs kun je terugvinden op http://www.thuisonderwijs.nl

Houdt ook onze blog en Instagram in de gaten voor leuke leerzame activiteiten!